Hirdetés
Hirdetés

Újragondolták őseink építési tudását

2012. Január 19.

A magyarság életében a házak, otthonok építése a 20. század közepéig a szoros természetközeliségről szólt. Ezek az értékek visszaköszönnek a legmodernebb építészeti technológiákban, melyeket a Kormanik és Társai Kft. alkalmaz majd a csongrádi Turbó új vendéglátó egységének napokon belül kezdődő építésénél is. A létesítmény különlegessége, hogy hagyományos fűtés és hűtés nélkül működhet. A cég szakemberei az elmúlt hónapokban kidolgozták azt az építési módszert, amely az őseink tudását ötvözi a korszerűséggel. A „HUN-HON ÖKO-Otthon” technológia a 21. század meghatározó építészeti rendszerévé válhat, immár egyes állami beruházások kapcsán is jelentős iránta az érdeklődés. Az új rendszer szellemi bázisa Csongrádhoz kötődik.

Eleink az évszázadok során rájöttek, hogyan kell a lakóhelyük közvetlen környezetében rendelkezésre álló alapanyagokból olyan otthont építeni, amely óvja a benne élő egészségét, ugyanakkor az időjárás viszontagságai ellen is megfelelő védelmet nyújt. A Kormanik és Társai Kft. vezetője, Kormanik Ottó építészmérnök lapunk érdeklődésére elmondta: a tetőt borító, kitűnően szigetelő nádfedél, vagy a mai árnyékolástechnika kiváló elődjének számító tornác mind visszaköszön a legmodernebbnek kikiáltott nyugati építészeti szabadalmakban, vagyis „nincs új a nap alatt”.

Kormanik Ottó és csapata a magyar házépítési tudást harmonizálja az energiafelhasználást minimalizáló technológiákkal. Olyan otthonokat kívánnak építeni, amelyek a megrendelőik igényeinek úgy tudnak maximálisan megfelelni, hogy az építkezéskor, s az üzemeltetés során sem terhelik túl az építtetők pénztárcáját.

Mint a cégvezetőtől megtudtuk, a HUN-HON egy olyan ÖKO-építészeti technológia alkalmazását jelenti, amelyben az évszázadok alatt felhalmozott magyar építési tudást az energiatudatos módszerekkel ötvözik. Kormanik Ottó úgy véli, ebbe éppúgy belefér a hagyományos fűtést teljesen kizáró energetikai rendszer létesítése, mint az otthon melegét – nem csak a megfelelő hőtermelés révén – megteremtő hagyományos búbos kemence beépítése. Reményeik szerint a HUN-HON-technológia a magyar építőiparban rövid időn belül jelentősen felerősíti a környezettudatos gondolkodást.

A HUN-HON ÖKO-Otthon az elmúlt ötven évben elterjedt tucatgyártástól mentes, ám sorozatgyártásra is alkalmas módszer. A technológia legfőbb tudásközpontja Csongrád, ugyanis a kft. szakembereinek több mint fele a kisvárosban él, illetve családi, baráti szálakkal szorosan kötődik a megye névadó településéhez.

Forrás: CsongrádiHírek.hu